Jacomien Le Maître

foto Jacomien Le Maître

Vlaardingen, 1958

Na jaren in de gezondheidszorg gewerkt te hebben bracht een cursus boetseren me op een ander spoor. Het moment dat ik een stuk klei in mijn handen nam en merkte dat ik daarmee kon vormgeven maakte veel indruk. Het materiaal te voelen en te ervaren als een doorgeefluik voor gedachten en emoties was een bijzondere gebeurtenis. In 2000 ging ik naar de Kunstacademie Leiden. Daar volgde ik gedurende 5 jaar de opleiding ruimtelijke vormgeving. De ontwikkeling van mijn werk is een bewustwordingsproces geworden. Hierin vind ik het contact met het materiaal en het opbouwen heel belangrijk. Ik houd ervan het werk onder mijn handen te laten groeien. Hierbij zoek ik de uitdaging materialen op een andere manier te gebruiken dan waar ze voor bedoeld zijn. Ook geef ik gebruikte materialen een nieuw leven. Hierdoor heb ik al vele materialen leren kennen zoals: was, klei, fietsband, acrylglas, lood, koper, zink, afvalmaterialen etc.
Omdat ik het proces net zo belangrijk vind als het resultaat, volgde ik van 2002 tot 2004 de opleiding Vrij Kunstzinnige Jaren , met als doel het ontwikkelen van jezelf door middel van de kunst. Daarna de Academie voor Sociale Kunst, het ontwikkelen van jezelf in relatie tot de ander. (Beiden bij Kunst en Cultuurcentrum de Zonneboom te Leiden).
Bij de Vrij Kunstzinnige jaren leerde ik Joke Lourier-Drost kennen. Tijdens haar opleiding organische vormgeving werd ik door haar en drie mede-studenten uitgenodigd mee te doen aan een project. Hieruit is Kweekkunst ontstaan. Momenteel maak ik naast nieuw werk ook werk in opdracht en werk ik aan een grafmonument.
Verder geef ik les in ruimtelijke vormgeving aan de Kunstacademie Leiden en tekenen/schilderen en boetseren bij Sociaal Cultureel Werk Leiderdorp. Tevens verzorg ik workshops bij buurthuizen en bij SCW Leiderdorp. Ook werk ik aan kunstprojecten op een basisschool.

Werk zien van Jacomien Le Maître klik hier.

Meer informatie:
E-mail: :jacomienlemaitre@casema.nl