Hester de Beus

foto Hester de Beus

Utrecht, 1948

Jarenlang heb ik mij professioneel met grafiek beziggehouden.
Toch gaf mij het werken in het platte vlak, het etsen in zwart-wit, geen uitdaging meer.
Het beeldhouwen kreeg mijn intense belangstelling. In het driedimensionaal werken vond ik een nieuwe uitdaging: daarin ontdekte ik een nog complexer spel met licht en donker.

Het beeldhouwen ervaar ik als een intuïtief proces. Ik heb een ingeving, een idee, een thema. Deze eerste stap is nog zeer vaag, is nog niet doordacht. Op dezelfde intuïtieve wijze maak ik een keuze voor een steensoort.
Ik werk met diverse steensoorten zoals marmer, arduin, travertin, kalksteen, serpentijn en albast. Sinds een paar jaar gebruik ik ook andere materialen, zoals ijzer, koper en brons.
In mijn werk blijk ik steeds weer een universeel, kosmisch thema te willen laten zien. Het is het alchemistisch proces om de tegenstellingen met elkaar te verbinden, zelfs deze te harmoniseren. Dit streven naar eenheid is te ervaren in die beelden waarin gladde, zachte, vrouwelijke vormen tot uitdrukking worden gebracht in de harde, manlijke steen. Vaak laat ik die voor een deel onbewerkt, ruw, waardoor een scherper contrast zichtbaar wordt. Lichtval, schaduwwerking en de transparantie van het materiaal spelen een essentiële rol.
Al werkend in de materie ontstaat langzaam de vorm. Het beeldhouwen is voor mij het proces van het ‘grote weglaten’ om tot de essentie, de kern van het beeld, te komen. Het uiteindelijke beeld wil iets zeggen, er is verbondenheid, maar er zijn nauwelijks woorden voor deze ontmoeting te vinden.
De samenwerking sinds 2006 met boomkweker en vormgevers van ‘kweekkunst ‘ is een stimulans en verrijking.

Beelden zien van Hester de Beus klik hier.

Meer informatie:
E-mail: info@hesterdebeus.nl
www.hesterdebeus.nl